10.10.05

 

Iglu koiravaljakkoretkeilyn tukikohtana

## Julkaistu Siperianhusky-lehdessä 3/2005##

Muutamia vuosia sitten rakensin muutaman kerrran intiaanien kehittämän lumikiepin. Majoite rakennetaan kasaamalla ensin lunta isoon kekoon. Kasan annetaan kovettu puolisen tuntia ja sitten se koverretaan ontoksi. Tällä tavalla saa näppärän lumimajoitteen, vaikka keskelle järven selkää. Taisin yhdessä kerran yöpyäkin.

Lumimuotteihin tutustuin vajaat 10 vuotta sitten, kun rakensimme lumilinnoja ja piharakenteista lumimuoteilla. Tällöin koi suuren ahaa-elämyksen, kun havaitsin, että muotin avulla voi tehdä lumilinnoja vaikka 30 asteen pakkasessa.

Viime talvena törmäsin netissä igluun. Jenkit olivat yhdistäneet nämä kaksi asiaa ja toivat markkinoille iglumuotin, jolla rakennetaan igluja liukuvaluna.

Tilasin Icebox-muotin saman tien. Kaiken kukkuraksi välittäjä löytyi vielä Suomesta. Toimitusongelmien takia sain omani vasta helmikuun lopulla.

Iglukoulu kokoontui

Huhtikuisena päivänä rakensin kaverini kanssa iglun Haltin uuden kämpän taakse. Rakennussession aikana siinä kävi useampia retkeilijöitä katsastamassa puuhiamme. Illalla kämpässä sitten sovittiin, että rakennetaan joukolla toinen iglu seuraavan päivän hiihto- ja koiraretkien päätteeksi.



Lumi pakataan liukuvalumuottiin. Muottia voidaan siirtää heti sen täytyttyä. Pakkautunut lumi kovettuu ennen seuraavaa kierrosta.

Iglukoulu kokoontui kämpän taakse iltaruoan jälkeen. Mukaan lähti Meekojärven perinnepulkkayhdistyksen kantavat voimat, Ida ja Idan kaveri sekä ranskalainen turistivahvistus. Kouluttajina toimivat kokeneet iglurakentajat ”Igluman” Kimmo (5 iglua) ja rakennusalan ammattilainen Antti (1 iglu). Igluman nimityksen sain ranskalaiselta koiravaljakko-oppaalta, kun tapasimme muutaman päivän päästä Lossujärvellä, jonne rakentelimme jälleen uutta entistä komeampaa iglua.

Iglurakentamisen perusteet käytiin läpi rakentamisen lomassa.

Ensimmäisen kierroksen aikana rakentajille selvisi perusperiaatteet. Rakentaminen tapahtuu liukuvalumenetelmällä. Muottiin laitettavaa lunta ”lämmitetään” sekoittamalla sitä lapiolla. Jostain kumman syystä meille aina lapsena opetettiin, että pakkaslumesta ei saa tehtyä lumilinnoja. Nyt kuitenkin tätä lämmitettyä lunta luodaan muottiin ja taputellaan se sinne. Hetken päästä muotti avataan ja siirretään. Hämmästyttävästi lumikakku pysyy kasassa. Iglukoulussa lumiolot olivat melko vaikeat. Käytössä oli vain tuiskun kovettamaa tunturilunta. Lumi kaavittiin irti alumiinilapiolla. Sitten sitä poljettiin jaloilla ja lopuksi pakattiin muottiin.

Iglurakentamisen juju on keskisalossa. Iglumuotti on kiinni kepissä, joka taasen on kiinni maassa valmistuvan iglun keskipisteessä. Muottia pyöritetään iglun ympäri kerros kerrokselta. Kerroksia kertyy kahdeksan. Keskisalon pituutta lisäksi muutetaan joka kierroksella. Näin iglu saa lopullisen holvimaisen muodon, joka tuo sille kestävyyttä. Valmis iglu kestää miehen painon. Kiipesin Haltin iglun päälle neljännen yön jälkeen ja pompin siinä aikani, vaan ei romahtanut.

Iglun oviaukko tehtiin parikymmentä senttiä lattiantason alapuolelle. Näin oveen syntyy lämpölukko, joka estää lämpimän ilman virtaamisen pois iglusta. Lisäksi suljimme oviaukon kankaalla joka entisestään paransi iglun lämpötaloutta. Muotilla voi rakentaa erikoisia igluja tarpeen mukaan. Sisähalkaisija vaihtelee 240 -330 cm

Iglukoulu rakensi suurella innolla yhdeksän hengen voimin iglun tunnissa ja kolmessa vartissa. Kahdelta mieheltä meillä meni samanlaisen tekemiseen kahta päivää aikaisemmin neljä tuntia. Rakensimme vielä yhden iglun Lossujärvelle. Teimme siitä hieman suuremman kuin aikaisemmat iglumme. Sen tekemiseen menikin sitten jo kuusi tuntia.

Hiljaisessa iglussa uni maittaa

Iglussa on selvästi lämpimämpää kuin ulkona. Jos sisällä valmistaa ruokaa, niin sisälämpötila nousee selvästi nollan yläpuolelle. Lossujärven iglussa paistelimme plusasteissa rautua samaan aikaan kun ulkona puhalteli tunturituuli juoksuttaen lunta pitkin järven pintaa. Iglu on hiljainen majoite. Ulkona riehuvasta tuulesta ei ole tietoakaan. Vastaavissa oloissa teltassa nukkuessa koko yö menee siihen, kun kuuntelee tuulen läiskettä teltassa. Koko ajan miettien lähteekö teltta tuulen mukana.





Viimeinen kierros menossa punatakkisen ranskalaisen turistin tiukassa valvonnassa. Samanaikaisesti on kaivettu jo tunneli igluun alakautta.

Talven aikana tein useita igluja erilaisissa lumioloissa. Haltin juurella saimme veistellä lunta kovasta hangesta. Lunta poljettiin ennen muottiin laittamista. Hiihtolomalla rakentelin iglua 30 asteen pakkasessa. Kotipihassa pääsin tekemään iglu + 5 asteen lämmössä. Keli oli liian lämmin ja iglu romahti ennen valmistumistaan.

Iglu sopii hyvin tukikohdan majoitteeksi. Isompaa iglua ei yhden yön yöpymiseen juuri kannata tehdä, mutta jos samalla paikalla majoittuu useammaksi päiväksi, niin maksaa vaivan. Kilpisjärven viikon reissun aikana nukuimme kolme yötä iglussa. Unet olivat makeat verrattuna autiokämpän hikiseen tunnelmaan.

Ideoimme Antin kanssa internettiin iglujen paikkatietosivut. Iglun rakentaja ilmoittelee netin kautta valmistuneista ja vapaista igluista. Sitten vaan ajelet koirilla tuntureilla ja katselet minkä tunturin kupeessa olisi tänä vuonna rakennettu iglu vapaana. Edellisen vuoden iglusta ei ole juuri iloa ;-).

IGLUMAN Kimmo H

osoitteita

http://www.freelife.fi

http://www.grandshelters.com/

## ERILLINEN TIETOLAATIKKO ##

Iglun etuja telttaan nähden

  • Lämpimyys: lämpötila pysyy nollan tienoilla ja laskee tuskin koskaan alle -10 asteen
  • Kestävyys: ei hajoa kovissakaan tuulissa, eikä lepata
  • Tilavuus: reilusti toimintatilaa myös korkeussuunnassa
  • Turvallinen: voit kokata rauhallisin mielin ilman tulipalon vaaraa
  • Mukavuus: lumi vaimentaa ulkopuoliset äänet ja tuulen tuiverruksen
  • Keveys: muotti painaa 2,1 kg, iglussa pärjää ilman arktista makuupussia




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?