10.10.05

 

SHS-Kesäpäivät Nilsiässä 9-10.7

##Julkaistu Siperianhuskylehdessä 3/2005##

Alun perin kesäpäivien sijaintipaikaksi valittiin Maaningan Kurolanlahti, jossa olisi ollut tarjolla viihtyisä koirapaikka. Talossa sattui kuitenkin keväällä vesivahinko ja jouduimme etsimään toisen paikan. Nilsiän Rantsitalo ei tyydyttänyt kaikkia kävijöitä. Ensimmäinen lähti pois jo ennen ohjelman alkua.

Päivien isäntänä toiminut Kari Kytökoski Siilinjärveltä toivotti kaikki tervetulleeksi lauantaina puolilta päivin ja päästi Anu Jaakonsaaren irti. Juttua Anulla riittikin koko iltapäiväksi. Anu on muuttanut Rautavaaralle Nilsiän naapuriin lumivarmoihin metsiin.


Anu Jaakonsaari kertoi kuvin ja sanoin viime talven suuresta ranskalaisesta kisasta Grande Odysseuksesta.

Grande Odyssee grande katastrof?

Anu Jaakonsaari kertoi kuvin ja sanoin viime talven suuresta ranskalaisesta kisasta La Grande Odysseesta. Kisa käytiin kauniissa alppimaisemissa. Tosin osakilpailut käytiin pääasiassa pimeään aikaan, kun laskettelurinteet olivat suljettuja. Kisailijat näkivät sen mitä otsalampuillaan pystyivät. Järjestäjät olivat ensikertalaisia, mikä Anun mukaan näkyi järjestelyissä. Anu sijoittui kisassa seitsemänneksi

Tänä talvena Anu osallistui myös ensimmäistä kertaa ruotsalaiseen Vindelälvsdraget-kisaan. Hänestä kisa oli mukava ja erikoinen viestikisa. Kisa alkoi joka päivä yhteislähdöllä. Näimme kisasta pienen pätkänkin videolla. Videolla näkyi vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Anu osallistui joukkueessa jossa oli 7 jäsentä. Muut jäsenet olivat Keski-Euroopasta. Joukkue sijoittui toiseksi.

Koirien hallinnasta

Koirien koulutus aloitetaan pentujen opittua syömään, kertoi Anu. EI on tärkeä sana, joka opitaan tässä vaiheessa. Kupille saa tulla vasta kun siihen annetaan lupa (OKEY). Aluksi Ei-sanan teho kestää muutaman sekunnin ennen kuin pennuille annetaan lupa syödä. Kun pennut oppivat odottamaan, niin niille sanotaan ODOTA. Näin ne oppivat tärkeän odottamista kuvaavan sanan.

Pennut tulevat paikalle kun ANU huutaa puppies. Sen jälkeen ne saavat ruokaa. Näin koirat ehdollistuvat siihen, että aina kun niitä kutsutaan tapahtuu jotain mukavaa (saadaan ruokaa) ja tulevat kutsusta luokse. Anu korosti, että koulutus on syytä aloittaa jo pentujen ollessa pieniä, näin pääsee helpommalla.

Anu kertoi juoksuttavansa koiria päivittäin irti metsälenkillä. Metsäretket parantavat koirien koordinaatiota ja lihashallintaa. Tämä onnistuu sillä, että koirat pysyvät koko ajan hallinnassa ja tulevat luokse kutsuttaessa.

Poimittuja kisavinkkejä

Kisoissa Anu antaa koirille snacksiä kerran tunnissa. Snackseina Anu käyttää mm. Lemmikki Oy:n Sportti-koiranmakkaraa ja ihan tavallista tarjouspakastekalaa. Kisassa on aina tarjolla useamman sorttista evästä koirille. Joku niistä aina kelpaa ainakin useimmille koirille, Anu toteaa.

Koirien urheilujuomaan Anu sanoo uskovansa. Urheilujuomaa tarjotaan pakastepaloina. Niihin on mausteeksi voitu laittaa jotain lisuketta.

Osanottajien määrä ei päätä huimaa

Iltapäivän päätteeksi katselimme muutamia vanhoja kisavideoita. Hyvösen Juha purkitti viime talven Jongunverran ajojen videon viikolla ja saimme maailman ensi-illan Nilsiään. Heinäkuisessa helteessä saimme katsella Lieksan lumisia maisemia ja nopeita koiria. Hienoa, että pääsemme jo tammikuussa taas ajamaan Jongunjoelle – mahdollisesti jopa kahteen kisaan. Alue on lumivarma eikä jäisiä uriakaan tarvitse juuri pelätä.

Nilsiään saapuneiden määräksi saimme tarkkojen laskelmien jälkeen 25. Osa oli paikalla perjantaista sunnuntaihin. Useimmille kuitenkin riitti piipahdus paikalla lauantain aikana. Osanottajamäärästä herää kyllä kysymys – kannattaako kesäpäiviä yleensä järjestääkään?

Kimmo H



Pietilöiden matkatarha tarjosi koirille mukavan oleskelupaikan kentän reunalla.



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?